När solen långsamt återvänder till våra breddgrader är det många som vill ge lite extra omsorg till benen så att de är släta och fina till våren och sommaren. Men vilken metod passar egentligen bäst för dig? Häng med när vi går igenom några för- och nackdelar med olika hårborttagningsmetoder.
Annonssamarbete med Philips
Rakning – en snabb men kortvarig lösning
Enligt tillverkaren Philips är rakning den vanligaste metoden bland kvinnor i Norden. Den största fördelen är att det går relativt snabbt och smärtfritt att få bort håret, men det finns också några minussidor. Den mest irriterande är att man måste raka sig ofta, ibland flera gånger i veckan för att hålla benen släta. Rakningen kan också irritera huden, speciellt om man är känslig. Sist men inte minst är risken att man skär sig.
Bikinilinjen – "the danger zone"
För att minska antalet röda prickar vid bikinilinjen bör du alltid raka medhårs. Nackdelen är att det är svårt att få bort allt hår. Du kan också skölja med kallt vatten direkt efter rakningen för att stänga porerna. Vissa tycker att de röda prickarna försvinner om man smörjer med vaselin eller en fuktighetskräm efter rakning. Det finns dock inga garantier utan pröva dig fram till vad som passar just din hud.
Tips för att underlätta rakningen
- Ta en varm dusch före rakningen för att mjuka upp huden och minska risken för att du skär dig.
- Raka med någon slags rakkräm då det gör att rakhyveln glider lättare.
- Använd alltid vassa rakblad – helst ska du inte använda samma hyvel mer än 7–10 gånger.
Om du vill undvika att köpa nya rakhyvlar stup i kvarten kan du överväga att skaffa en rakapparat. Fördelen är att rakbladen inte kommer i direkt kontakt med huden eftersom de sitter bakom ett skyddande hölje. Detta minimerar risken för skärsår samtidigt som rakbladen håller sig vassa längre. Idag finns det ett urval av sladdlösa rakapparater som tål vatten och kan användas medan du står i duschen. Se t.ex. vårt utbud av ladyshavers här.
Vaxning – klibbigt men hållbart resultat
Vaxning rycker upp håret med rötterna istället för att skära av det. Resultatet håller länge, upp till 3–4 veckor beroende på din hårväxt. Du kan välja mellan kallvax och varmvax. Kallvax är remsor innehållande vax som du applicerar direkt på huden utan större förberedelse. Varmvaxet måste värmas upp och smetas ut på huden. Sedan avlägsnar du det med separata remsor. Fördelen med varmvax är att en burk oftast räcker till fler vaxningar jämfört med kallvaxremsor som köps som färdiga engångsartiklar.
Vill man va’ fin, får man lida pin…
Den största nackdelen är att många upplever att det gör ont. Behandlingen kan också vara en rätt kladdig historia med vax som lätt klibbar fast. För att återupprepa behandlingen måste håret få tid att växa ut till minst en halv centimeters längd. Precis efter behandlingen kan det uppstå en rodnad, men den lägger sig ofta efter en stund. När man drar ut håret med roten finns också en större risk för inåtväxande hårstrån.
Tips för vaxning
Man kan både vaxa hemma eller på salong. Om du gör behandlingen själv är det viktigt att du applicerar vaxet medhårs och sedan drar av remsan mothårs. Undvik att sola eller duscha strax efter vaxningen för att minska risken för inflammation i hårsäckarna.
Epilering – som vaxning fast med pincetter
Epilering är ett annat sätt att ta bort håret med rötterna. En epilator liknar en rakapparat, men istället för rakhuvud sitter det massor av små pincetter som drar ut hårstråna. Fördelen med en epilator är att det blir en engångskostnad som håller i flera år jämfört med att jämt och ständig köpa nya rakhyvlar eller nytt vax. Många upplever också att hårväxten minskar något efter kontinuerlig epilering.
Så vad är haken?
Nackdelen med epilering är att det tar längre tid att få bort allt hår. Även om moderna apparater kan få grepp om mycket korta hårstrån bör du heller inte förvänta dig exakt samma sammetslena resultat som med rakning. Dessutom tycker vissa att det gör ont. Hur ont det gör är individuellt, men ju fler gånger man epilerar, desto mindre ont gör det. Nuförtiden finns det även sladdlösa epilatorer som kan användas i duschen. Se vårt utbud av vattentåliga epilatorer här.
Tips för epilering
- Skrubba huden mellan tillfällena för att förhindra inåtväxande hårstrån.
- Före epileringen, ta en varm dusch för att öppna porerna.
- Sträck ut huden med handen för att minska smärtan och undvika att pincetterna nyper dig.
- Liksom för vaxning bör du undvika att duscha och sola efter behandling.
Hårborttagningskräm – lösningen utan smärta
Ett alternativ som varken gör ont eller tar lång tid är hårborttagningskräm. Du applicerar bara en kräm som förstör hårstråna på kemisk väg. Problemet är att resultatet inte håller särskilt länge. I längden blir det ofta en relativt dyr och smetig metod för hårborttagning. Dessutom kan den starka krämen ge utslag. Oftast är de inte farliga men testa alltid på ett litet område för att se hur din hud reagerar.
Tips för hårborttagningskräm
Använd inte krämen på känsliga ställen såsom mellan benen eller i ansiktet.
IPL – Intense Pulse Light
En sista metod för hårborttagning är IPL. Det är en behandling som minskar hårväxten successivt för ett långvarigt resultat på upp till åtta veckor. Det tar flera behandlingar för att få ett bra resultat, så det är knappast någon ”quick fix” att ta till precis innan man hoppar i den nya sommarklänningen. Behandlingen passar bäst för de som är villiga att investera lite mer tid.
Så funkar det
Med IPL skickas en ljusimplus ner i hårsäcken och hämmar hårtillväxten. Ljusimpulsen absorberas av hårets melanin (färgpigment). Effekten är därför större ju mörkare hår man har. Behandlingen fungerar inte på ljusblont, grått, vitt eller rött hår. Dessutom får huden inte innehålla för mycket melanin eftersom ljuset då kan komma att absorberas av huden istället för håret. Därmed finns det en risk att du bränner dig. Om du har mörk hud bör du avstå från IPL.
Känsliga kroppsdelar
IPL funkar för bikinilinjen men använd aldrig behandlingen på genitala delar. Innan du påbörjar behandlingen måste du också raka/vaxa/epilera området som ska behandlas.
Tips för IPL
IPL-behandling var tidigare en behandling som gjordes enbart på salong, men nuförtiden finns det möjlighet att göra behandlingen själv hemma. Philips har gjort en instruktionsfilm på hur du ska använda en IPL-apparat. Du hittar vårt utbud av Philips IPL-apparater här.
Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=h6Wnrv9tdLw