Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Vilket håll ska besticket egentligen stå i diskmaskinen?

Det flesta skulle nog hålla med om att det mest bekväma är att ställa in besticken med spetsen ner och skaftet upp. Enkelt att ställa in, enkelt att tömma – men är det egentligen det bästa sättet för att få besticken helt rena?

Varför är det en bra idé att ställa in bestick med skaftet neråt?

Trots att det är enklare att låta besticken ”stå på huvudet” finns det flera bra argument varför du faktiskt bör ställa in besticken med skaftet nedåt i diskmaskinen. Fråga bara stora diskmaskinstilverkare som Electrolux, Gorenje, ASKO, Samsung och Miele – de rekommenderar allesammans att ställa besticken med skaftet nedåt.

Undvik fläckar på besticken

När besticken står med skaftet nedåt är det lättare för vattnet att rinna av ordentligt. Det gör att besticken får mindre kalkfläckar. Speciellt på knivbladet brukar kalkfläckar framträda ganska tydligt, vilket inte direkt retar aptiten.

LÄS OCKSÅ: Så får du bort flygrost från besticken och diskmaskinen

Besticken blir renare

Om du vänder skaftet neråt blir det också lättare för diskmaskinen att diska ordentligt rent. Den del som sticker upp ur bestickkorgen träffas nämligen med full kraft av vattnet från spolarmarna. Eftersom vattnet bromsas lite av bestickkorgen blir delen som står nere i korgen inte lika sköljt lika grundligt.

Om det ligger matrester i botten av bestickkorgen så kommer de nämligen inte i direkt kontakt med den delen av besticket som du för in i munnen, vilket är mer hygieniskt.

Akta fingrarna

När du vänder på besticken ska du se upp så att du inte sticker eller skär dig i fingrarna när du ska tömma diskmaskinen. En annan nackdel är såklart att du är tvungen att ta i den del av besticket som du äter med när du tömmer diskmaskinen – se därför till att ha rena händer för hygienens skull.

…men självklart finns det undantag

Ingen regel utan undantag! De vassare knivarna kan du ändå ställa med spetsen nedåt för att minimera risken att du skär dig. Eller gå runt problemet genom att diska vassa knivar för hand helt enkelt (vilket också knivarna mår bäst av).

Skarpa knivar

LÄS OCKSÅ: Varför blir knivarna slöa i diskmaskinen?

Om du har bestick med träskaft kan det vara en bra idé att placera även dessa med skaftet uppåt så att vattnet lättare rinner av. Det minskar risken för att träet spricker eller skadas på annat vis. Återigen är kanske det bästa att faktiskt diska sådana bestick för hand eftersom diskmedlet har en tendens till att torka ut träet.

En alternativ lösning – utdragbar besticklåda

En annan lösning på hela ”vilket håll ska besticken stå”-problematiken är att investera i en diskmaskin med utdragbar besticklåda. Lådan är som regel placerad överst i diskmaskinen, vilket har den fördel att du får mer plats att fylla på med tallrikar, skålar och annat i underdelen av maskinen.

bestick i utdragbar besticklåda

I en besticklåda ligger besticken vågrätt i rader. På sätt kommer vattnet åt att rengöra lika bra överallt och du slipper riskera skärsår på fingertopparna. Det är bara att ta tag direkt i skaftet – hygieniskt och enkelt.

Fler diskmaskinstips? Här är ett urval

Rengöring

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng