Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Visst kan man steka i olivolja! Så väljer du rätt olja till rätt sak

En av kökets mest långlivade myter är att man inte kan steka i olivolja. Gammal forskning hade tidigare kommit med uppgifter som tydde på att olivoljan frigjorde farliga ämnen vid upphettning, men detta har numera dementeras. Och olivolja är ett mycket bra, nyttigt och gott alternativ som passar utmärkt också i stekpannan.

Därför är olivolja bra att steka i

Fett är inget farligt – kroppen behöver faktiskt en viss del fett för att fungera ordentligt. Däremot är det skillnad på olika typer av fett. Olivolja är rik på enkelomättade fetter (nästan 70 %) som är en nyttig typ av fett och bra för fettbalansen i kroppen. Det kan i sin tur förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Olivolja är också en bra källa till viktiga fettsyror som omega 3 och omega 6. Den innehåller även antioxidanter som t.ex. polyfenoler. De motverkar att olivoljan härsknar.

Olivolja kan mycket väl användas i stekpannan till vanlig matlagning. För matlagning i mycket höga temperaturer är det dock bättre att välja en annan olja eftersom olivolja kan börja ryka och brännas vid om temperaturen stiger över 200 grader.

Vilken olja kan användas till vad?

Rapsolja – diskret hälsoguru

Rapsoljan har en neutral smak och gör på det stora hela inte så mycket väsen av sig. Därför är det många som missar hur nyttig den här oljan faktiskt är. Den består i princip enbart av enkelomättat och fleromättat fett, och är dessutom en bra källa till omega 3 och omega 6. Tack vare att den tål upphettning upp till 220 grader är den en perfekt matlagningsolja som diskret pytsar ut sina nyttiga fettämnen i maten.

Kokosolja – exotisk men fetlagd

Kokosolja kokos

Kokosolja har blivit väldigt trendigt på sistone med sin exotiska smak. Den funkar utmärkt att steka i och klarar höga temperaturer under längre tid. Nackdelen är att den till största del innehåller mättat fett (ca 90 %). Så konsumera med måtta.

Solrosolja – håller sig helst ”cool”

Solrosoljan är en annan neutralt smakande olja som passar bra i dressingar där oljan mest ska fungera som utfyllnad och bindemedel utan egen smak. Den innehåller en hel del fleromättat fett och är således ett någorlunda nyttigt alternativ. Nackdelen är att den inte klarar värme och därmed inte bör användas till stekning.

Jordnötsolja – asiatiska kökets standard

Jordnötsolja jordnötter

Jordnötsoljan är en riktig tuffing och klarar höga temperaturer på 255–275 grader. Det gör den till en perfekt wok- och frityrolja i det asiatiska köket. Den har en något högre andel mättat fett än andra växtbaserade oljor, men det mesta är ändå enkelomättade fetter. Så det är bara att woka på av hjärtats lust.

Sesamolja – kommer helst lite sent in med smaken

Sesamolja är en härlig smaksättare med en nötig touch. Den används också flitigt inom asiatisk matlagning men tillsätts efter stekning eftersom den inte tål så höga temperaturer och lätt bränns vid. Smaken är ganska intensiv så tillsätt gärna droppvis precis före servering.

Lagom är bäst

Även om man gör kroppen en tjänst genom att byta ut produkter med mättat fett (t.ex. smör och ister) mot varor med högre andel enkelomättat och fleromättat fett så ska man inte överkonsumera nyttiga fetter heller. Lagom funkar utmärkt som ledord.

Källor

Värt att veta
Hjälp och svar

Favoriter

Stäng