HELGKAMPANJ: FRI FRAKT till tomtgräns/port & DHL ombud
*Erbjudandet gäller samtliga produkter under perioden 2/6 - 4/6 2023. Gäller ej expressleverans, tillval, tilläggstjänster och returer. Gäller oberoende av andra kampanjer och erbjudanden. För gratis leverans av vitvaror välj "standard" vid leverans.
Frysar







Frysar - detta bör du tänka på när du ska köpa ny frys
Är det dags för en ny frys? Då gäller det att du har några grundläggande val klara: ska det vara en frysbox eller frysskåp? Ska den byggas in eller vara fristående? Det finns alternativ för alla – det gäller bara att välja en som passar din plånbok och förbrukning.
Frysbox eller frysskåp?
Det finns två typer av frysförvaring; frysskåp eller frysbox. Frysboxen passar ofta bäst in i källaren, förrådet eller garaget då den tar upp mer plats. Den rymmer mer än ett frysskåp och kostar mindre. Frysskåpet däremot ger bättre översikt, lättare hantering och passar bättre in i de flesta kök.
Fristående eller integrerad frys?
Det finns både fristående frysskåp och integrerade frysskåp. Om du vill att frysen ska smälta in helt i köksinredningen ska du köpa ett integrerat frysskåp. Det kan du nämligen bygga in i ett snickeriskåp. På framsidan monterar du själv på en frontpanel så att det matchar den övriga köksinredningen. Dubbelkolla alltid med din köksleverantör vilka mått som gäller för de luckor du beställt.
Ska du också köpa en matchande kyl? Kolla in våra paketerbjudanden där vi har tagit fram paket som passar i både i utförande och funktion.
Fryskapacitet – hur står frys behöver du?
Storhandlar du mycket? Gör storkok och fryser in matlådor? Kapaciteten på frysen, dvs. hur mycket som får plats, mäts i liter. Mätningen görs dock utan inredningen, så ett tips är att inte stirra sig blind på antalet liter utan också titta efter smarta lådor och andra förvaringslösningar. Se gärna över bredden och djupet beroende på vad och hur mycket du ska förvara i den. En integrerad frys har ofta ett mindre djup än en fristående.
Placering av frys
Du behöver mäta exakt hur stort utrymmet är där frysen ska passa in. Vissa frysskåp kräver några extra centimeters utrymme vid sidan om för att dörren ska kunna öppnas ordentligt och alla lådor ska kunna dras ut.
Tänk också på att ett ventilationsutrymme ska få plats: minst 5 cm mellan frys och överskåp eller i/ovanför överskåpet. Ventilationsutrymmet täcks lämpligen med ett galler. Ska skåpet integreras krävs dessutom en luftspalt till kompressorn.
Energisnåla frysar
Energiförbrukningen för frysar mäts på en skala från A (mest energisnål) till G (mest energislösande). För A-klassen finns det dessutom 3 understeg: A+, A++ och A+++. Ju fler plustecken, desto mindre energi förbrukar frysen. Med ett A+++ frysskåp sparar du mest pengar på din elräkning. Du bör vara uppmärksam på att i mars 2021 kommer det en ny energimärkning med en ny energiskala från EU. Du kan läsa mer om den nya energimärkningen här.
Slipp frosta av frysen
Frostfria frysar är utrustade med fläktar som gör att luften cirkulerar i frysen. Det gör att de ofta brummar lite mer än de du frostar av manuellt. Men de besparar dig tid då du slipper frosta av. Frostfria frysar kan läcka lite vatten, därför rekommenderar vi alltid att om du köper en droppskyddsbricka ifall du väljer en frostfri frys.
Smarta funktioner
Snabbinfrysning är en funktion som sänker temperaturen tillfälligt i ditt frysskåp. Det är en mycket bra funktion om du ofta fryser in färskvaror. Du bevarar både smak och fräschheten hos råvarorna, samtidigt så mår dina övriga frysvaror bättre då temperaturen hålls på en konstant låg nivå. Optimal frystemperatur är på -18 C°.
Är det mycket spring i frysen kan det vara bra att ha en frys med digitaldisplay och temperaturlarm. Då varnar den när temperaturen blir för hög.
Frys med isdispenser
Om du vill ansluta ett frysskåp med isdispenser måste du före köpet undersöka om du har möjlighet till vattenanslutning. Annars behövs inte avlopp för denna typ av produkt.
Bäst i test frysar
Vi har samlat alla våra bäst i test frysar på en särskild sida för att ge dig en bättre överblick. Dessa frysar har testats av framförallt Råd&Rön och den danska konsumentrådet Tænk. Märkningen ”bäst i test” indikerar att frysen har klarat alla hårda tester med glans.
Återvinn din gamla frys på rätt sätt!
När du byter ut din gamla frys ska du alltid se till att den tas om hand för miljöanpassad återvinning. Frysar som tillverkades före 1 januari 1995 innehåller freon, som inte får läcka ut i naturen. Om du lägger till vår returtjänst tar vi med din gamla frys när vi levererar din nya och ser till att den hamnar på en återvinningscentral.
Har du fler frågor om frysar eller bara vill ha specifika råd kring en speciell modell är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst via mail eller telefon. Öppettider och mer info hittar du under våra kontaktsidor: kontakta oss.
Favoriter