HELGKAMPANJ: FRI FRAKT till tomtgräns/port & DHL ombud

*Erbjudandet gäller samtliga produkter under perioden 2/6 - 4/6 2023. Gäller ej expressleverans, tillval, tilläggstjänster och returer. Gäller oberoende av andra kampanjer och erbjudanden. För gratis leverans av vitvaror välj "standard" vid leverans.

0771-31 30 31 öppet i dag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • TisdagStängt
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Meny

Köksfläktar

Köpråd för köksfläktar

Det finns mycket man behöver tänka på när man ska välja en ny köksfläkt eftersom det finns många olika typer med olika funktion och finesser. Som utgångspunkt är det alltid bra att börja med att kontrollera vilken typ av fläkt som du har idag. Om du är nöjd med denna typ kan du köpa en ny fläkt av samma typ. Annars måste du undersöka vilka möjligheter för spisfläkt som finns där du bor. Beroende på om du bor i hus eller lägenhet (hyrt eller bostadsrätt) så kan du behöva kontakta flera olika instanser som kommunen och bostad- eller hyresföreningen för att se vilken typ fläkt och ventilation som är tillåten.

Flera olika typer av fläktar

Det finns olika modeller: bänkfläktar, frihängande köksfläktar, vägghängda köksfläktar, takintegrerade köksfläktar och underbyggnadsfläktar för att bara nämna några av de modeller vi har på sidan. Namnen på fläktarna är avslöjar sättet som de monteras på. En vägghängd fläkt kan komma i två olika versioner – "vanlig" och vertikalfläkt. På vertikalfläktarna sitter filtren ofta dolda och de har annan, men minst lika effektiv utsugningsprincip. De "vanliga" fläktarna har filter på undersidan. Vertikalfläktarna tar på grund av sin utformning ofta mindre plats över spisen. Valet mellan de två varianterna är ofta bara en smak-/designfråga.

  • Den frihängande fläkten monteras över en köksö och fästs i taket. Du kan välja mellan en mängd olika designkupor för att fläkten antingen ska smälta in osynligt i ditt kök eller bli en väldesignad del av intrycket.
  • Underbyggnadsfläkten monteras under eller i ett skåp och blir på så vis en diskret del av köksinredningen. Den kan styras på två sätt: antingen med knappar (manuella eller via touch) eller så är det en utdragsfläkt där intensiteten på fläkten ökar allt efter hur mycket du drar ut den.
  • Bänkfläkten integreras i köksbänken bakom din spishäll. Det är ett bra alternativ till den frihängande fläkten om du gärna vill ha fritt utrymme över huvudet när du lagar mat. För tillfället hittar du bänkfläktarna under underbyggnadsfläktarna.

Recirkulationsfläkt eller frånluftsfläkt

Om det inte finns en ventilationskanal är det svårt att leda bort luften från köket. Då är en recirkulationsfläkt, eller kolfilterfläkt, en bra lösning. Den fungerar så att luften sugs först genom fettfiltret och sedan genom ett aktivt kolfilter, som tar bort lukten. Köksfläktar med kolfilter tar inte bort fukten från luften och själva filtret bör bytas ungefär två gånger om året. Många spisfläktar har som alternativ att man kan köpa till kolfilter som tillbehör för att använda sig av recirkulation. Om spisfläkten går att omvandla till kolfilter står detta i produkttexten.

Har din lägenhet eller ditt hus centralventilation? Då är en spiskåpa ett bra val. Spiskåpan kopplas till fastighetens centrala ventilationsanläggning och fläkten har ingen egen motor. På vissa modeller styr du evakueringen, dvs. själva utsuget endast med hjälp av att öppna fläktens spjäll. Andra fläktar är kopplade så att centralfläktens hastighet kan regleras.

Alliancefläkt är en typ av spisfläkt som samarbetar med husets egna takfläkt. Om du ska installera en sådan fläkt i en lägenhet måste du först ha fastighetsägarens tillstånd.

Har du en frånluftskanal?

Då passar det att välja en frånluftsfläkt. Vi har sorterat dessa fläktar som standardfläktar (frånluft) eftersom de är en av de vanligaste fläkttyperna, framförallt i villor. De kallas även spisfläktar och har en inbyggd motor och kopplas in till din ventilationskanal.

Belysning i spisfläkten

När du har tagit reda på var/hur du ska ha fläkten och vilken du ska installera kan det vara bra att tänka på ett par saker till: De flesta fläktar har belysning, vill du ha halogen eller LED? LED-lampor är lite dyrare men håller i gengäld mycket längre.

Filter

Det finns ofta både polyesterfilter och metallfilter till fläktarna. Båda är lika effektiva - vad du väljer är en smaksak. Ett råd till hur stor (bred) fläkt du ska välja är att ju större spisfläkten är i förhållande till spishällen, desto bättre evakuering (och desto mindre osar det när du lagar mat).

Effekten på att fånga upp matos eller kapaciteten mäts i m3/h. Ju högre kapacitet, desto effektivare är fläkten på att fånga upp matos, men det innebär även en högre ljudnivå. Vissa fläktar har ett intensivläge så innebär att fläkten tillfälligt går upp till max när du har riktigt mycket saker på spisen. Det finns också fläktar med så kallad efterevakuering. Då suger fläkten tyst ut det sista oset ur köket.

Slutligen är val av köksfläkt också ett val av design, färg och form. Ska det vara glas? Rostfri? Och hur många hastighetnivåer du vill att den ska ha?

Black Friday erbjudanden här

Bäst i test köksfläktar

De testvinnande köksfläktarna har vi samlat på en alldeles egen sida här i Tretti-butiken: Bäst i test köksfläktar. Dessa fläktar har genomgått hårda tester och utmärkt sig för sin goda funktion. Det är framförallt konsumentmagasinet Råd&Rön och det danska konsumentrådet Tænk som har utfört testerna. Bäst i test stämpel visar att köksfläkten är av riktigt bra kvalitet.

Har du fler frågor om köksfläktar eller bara vill ha specifika råd kring en speciell, tveka inte att kontakta vår kundtjänst: kontakta oss.

PriceRunner köpsgaranti.

Favoriter

Stäng