0771-31 30 31 öppet i dag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Meny

Tvättmaskiner

Tvättmaskin - När du ska köpa ny

Det finns mycket att tänka på när man väljer maskin, allt från var den ska placeras till hur ofta man tvättar, vad som tvättas eller hur energisnål maskin man vill ha. Nedan följer lite tips och råd för hur du väljer den optimala maskinen för just dig.

Varierbar höjd 85–90 cm

Ska tvättmaskinen bli "inbyggd" under en bänk eller ska den vara en del i en tvätt- och torkpelare? När du ska köpa en ny är det viktigt att du mäter utrymmet där den ska stå. Höjden på maskinerna varierar normalt mellan 85–90 cm. Standbredd ligger på 60cm men vi har också modeller i andra storlekar.

Frontmatad eller toppmatad?

På en frontmatad maskin sitter luckan på framsidan vilket även är det vanligaste. Det betyder att du behöver svängrum för att kunna öppna luckan. Ska din maskin placeras i ett trångt utrymme är en toppmatad modell att rekommendera, då öppnar du nämligen luckan på ovansidan för att lägga i tvätt. Dock brukar toppmatade modeller ha lite lägre tvättkapacitet så undersök noga hur mycket du behöver få plats med.

Tvättkapacitet

Hos Tretti hittar du tvättmaskiner som tar allt från 3 kilo upp till 12 kilo tvätt per omgång. En standardmaskin tar 6-8 kilo tvätt per omgång.

Hur ofta tvättar du?

Behöver du köra en maskin om dagen eller bara en i veckan? Beroende på hur ofta du tvättar kan det vara bra att kolla på lite olika maskiner. Tvättar du ofta och mycket är en extra energisnål maskin att rekommendera. Titta efter A++ eller A+++ märkta modeller som använder mindre el och vatten per omgång. På så sätt blir varje tvättomgång billigare för dig och dessutom bättre för miljön. Det kan även vara en idé att leta efter modeller som har en extra skonsam trumma.

Köp tvättmaskin till billiga priser på Black Friday.

Varvtalen varierar från 1000-1600 varv per minut. Ett högre varvtal ger vanligtvis mindre restfuktighet i kläderna vilket förkortar torktiden. Varvantalet är dock inte allt. En effektiv centrifugering kan ge mindre restfuktighet trots lägre varvantal per minut. Restfuktigheten anges i procent. En bra tvättmaskin ska max lämna 54 % restfuktighet efter tvätt.

Olika tvättprogram för olika behov

Samtliga maskiner har standardprogram för bomull och syntet. Har du mycket känsliga plagg eller plagg i olika material är det bra att kolla upp vilka specialprogram som finns. Det finns speciella program som skonsamt tvättar ylle. Du kan också titta efter tvättmaskiner som har ångprogram, vilket är en av de mest skonsammaste typerna av rengöring för dina känsliga plagg.

Extra känslig?

Det finns maskiner med allergiprogram som tvättar både i höga temperaturer och som sköljer extra rent för att få bort alla tvättmedelsrester eller till och med pollenrester. Men kom ihåg att tvättmedlet också spelar in så välj ett tvättmedel som även det är allergivänligt.

Bäst i test

Ett bra tips när du letar efter en ny tvättmaskin är att titta efter märkningen ”bäst i test”. Vi har samlat alla våra bäst i test tvättmaskiner på en helt egen sida för att ge dig en god överblick. De har testats bl.a. av konsumentmagasinet Råd&Rön och det danska konsumentrådet Tænk.

Installation

När du har valt din maskin, fått hem den och ska få den installerad finns det några saker som är bra att tänka på.

  • En tvättmaskin ska alltid vara installerad i ett våtrumsutrymme. Om du ska ha den i badrummet ska den vara kopplat till ett jordat uttag för 230 V. Uttaget måste ha jordfelsbrytare och vara placerat mer än 60 cm från badkar eller dusch. Vid el-installationer ska alltid en behörig fackman utföra installationen.
  • Vid inkoppling av vatten: är det nyinstallation rekommenderar vi alltid att du kontaktar en behörig VVS-installatör. Det är lätt att koppla fel, vilket lätt orsakar vattenskador.
  • Visste du att du kan köpa till en returtjänst när du betalar din vara? Då tar vi med oss din gamla tvättmaskin och återvinner den samtidigt som vi levererar din nya.

Har du fler frågor eller bara vill ha råd kring en speciell modell, tveka inte att kontakta vår kundtjänst via kontaktformuläret eller telefon. Öppettider och mer info hittar du under här: kontakta oss.

Favoriter

Stäng